0

Új fejlesztői élmény a Dynamics NAV 2017-ben

Tekintve ,hogy sokat dolgozom Microsoft fejlesztői környezetekkel és imádom , sokszor és sokat emlegettem mennyire hiányos a Navision fejlesztői környezete. Évek során mindig jobb lett de nem volt soha fejlesztői keretrendszer (IDE).

 

A Microsoft a Dynamics 365 terv keretében megváltoztatja a hozzáállását a fejlesztői környezethez is . Szeretné ,ha minél többen tudnának nem Dynamics NAV háttérrel is fejleszteni “extension”-öket kiegészítőket. ÉS ehhez egy jobb és elérhető fejlesztői IDE kell. Nos nem a Visual Studio a befutó… hanem a Visual Studio Code . Ez egy ingyenes szövegszerkesztő vagyis inkább kódszerkesztő némi debuggolási lehetőséggel . És ez több is és kevesebb is mint a C/SIDE developer környezet. Kényelmesebb  az biztos.

 

Én például Node.JS fejlesztéshez szinte kizárólag ezt használom .

Lassan elérhetővé válik az AL nyelvi kiegészítő a Code-hoz . Íme nálam már fut :

2016-12-27-23_09_19

 

De nem csak a fejlesztői környezet frissül , hanem az ún . Extension vagy kiegészítő modell is átlépett a 2.0 változatra. Ez kell a Dynamics 365-hez.

Akit érdekel egy ilyen extension felépítése az itt talál egy rövid példát :

https://github.com/Microsoft/AL

 

Az extension-ökkel bővebben is kell foglalkozzak , szóval még ne adjátok fel.

Szintén izgalmas újdonság amit végre kézhez kaptam , hogy végre a felhasználó úgy tud képernyőket “fejleszteni” a Dynamics NAV (Navision) rendszerben,  mint a Dynamics CRM-ben. Böngészőből (nem kell hozzá fejlesztői keretrendszer sem fejlesztői licensz) lehet mezőket létrehozni és hozzáadni a képernyőkre . Ahogy tetszik . Mintha egy “CRM” rendszerben lennénk 🙂 vagyis mintha utolértük volna a többi modern rendszert !

 

2016-12-27-23_22_49-13-95-239-26-tavoli-asztali-kapcsolat Ez látszik most kicsiben itt balra !

Ez is erősíti azt a tervet , hogy az elsődleges kliens, a Web Client lesz , marad a windowsos is csak nem fog annyit fejlődni.

****** Ezek egyelőre preview funkciók , még nincsnenek benne a Dynamics NAV 2017-ben és persze még nincs lokalizálva sem.  *****

 

 

0

Brick View – tégla nézet (kártya nézet) Dynamics NAV 2017

********* Figyelmeztetés ,  az alábbi tartalom a még nem lokalizált Dynamics NAV 2017 (Navision 2017)-ről szól , így minden pl. a fordítások is mások lehetnek a végleges lokalizált termékben*************

 

Mint korábban írtam , itt van az új Dynamics Nav 2017 (Navision 2017) . A képekez a Dynamics NAV 2017 W1-es (Navision 2017) változatát használtam.

Itt az ideje kicsit végignézni milyen funkciók vannak benne és azokat hogyan tudjuk használni.

Az első ilyen téma az új ún. Brick View vagyis tégla nézet (esetleg kártya nézet ??) .

A téglanézet (ek) tulajdonképpen más elrendezései az adatoknak és végre kicsit feldobják a klasszikus Navision képernyőt kártyákkal vagy és akár képekkel is.

brickview1 brickview2

Ehhez a funkcióhoz a srácok teljes támogatást adtak PNG , JPG képekhez is illetve ezeket a képeket futásidőben kicsinyítik le kicsi böngésző optimalizált nézetre .

A cikk karton is sokkal szebb lett :

brick_view_single_item

 

Akit érdekel hogyan kell ezt konfigurálni és akar néhány percet spórolni , az olvassa a következőket .

 1. A forrás táblában létre kell hozni egy “field group” opciót amiben felsoroljuk milyen mezők jelenjenek meg a “brick view”-ban Brick néven
 2. Fontos – a megjelenítendő lapon legyen látható az a mező amit a brickben (kártyán) látni akarunk. Ha ezt elfelejtjük akkor hiába van a field groupban beállítva … nem fog semmi látszani.

2016-11-20-22_36_08-demo-database-nav-10-0-microsoft-dynamics-nav-development-environment

 

0

Itt van a Dynamics NAV 2017 (Navision 2017)

Megérkezett az új NAV verzió.

Egyelőre a magyar lokalizáció még nincs meg már hivatalosan elérhető a partnersource és customersource webhelyekről.

100416_1217_dynamicsnav1

Mik a főbb újdonságok :

 • Jobb felhő integráció  – Főleg az Office 365 integrációra gondolok de majd még lesz szó később az Azure Machine Learning integrációról is amellyel előrejelzéseket tud majd adni a NAV pl. milyen értékesítési forgalomra számíthatunk
 • Ezeken a modulokban van szignifikáns tovább fejlesztés:
  • Gyártás
  • Projekt(Jobs) modul
  • Bank integráció (PayPal)
  • Cikktörzs (Attributumok !!!)
  • Cash Flow

100416_1217_dynamicsnav15-1

 • PowerBI integráció – Most már a csapból is ez folyik , szeretjük is és az ügyfelek is. Be lehet hozni a Dynamics NAV rendszerbe a PowerBI KPI-okat . Hatalmas élmény lesz a korábbi vizuális grafikonok után !
 • Jobb Dynamics CRM integráció – Online NAV és CRM integráció
0

Dynamics NAV 2016 (magyar lokalizáció)

Kedves Mindenki ,

 

A tegnapi naptól elérhető a Dynamics NAV (Navision) 2016-os változata . Igaz még a minősítés nem teljesen fejeződött be és várhatóak még kisebb javítások ,de már letölthető .

Az új lokalizációban elvileg visszakerült a házipénztár funkció is  és több hasznos újdonságot is remélünk.

A jövő héten még érkezik több információ !

 

 

0

SQL Server Reporting Services 2016

Egy kicsit technikai információ ,de aki Dynamics NAV (Navision) -ot vagy használ az általában találkozik az SQL Server reporting services-el . Ez az a technológia amivel jelentés “portál”-okat szoktunk létrehozni .

A reporting services , arra szolgál , hogy könnyen elérhető vizuális akár paraméterezhető jelentéseket töltsünk fel a vállalatunk portáljára és ezeket a reportokat jogosultság birtokában egy egyszerű felhasználó is futtathatja. 

Az utóbbi években ez a technológia nem fejlődött úgy, mint a Microsoft többi terméke , kicsit elhanyagolták a fiúk. Ezt a hiányosságukat pótolják most , az új SQL Server 2016-os verzióban, ami kimondottan látványosra készül  (Még nincs a piacon a termék).

Néhány képet teszek ide ami felkeltheti mindenkinek az érdeklődését .

Figure-2_5F00_Paginated-report-in-SQL-Server-Reporting-Services-portal Figure-3_5F00_Preview-of-SQL-Server-2016-Reporting-Services-web-experience

A vizuális élmény szignifikánsan javult és várható , hogy néhány kattintással egy reporting services report felkerülhet a PowerBI felhőbe.

 

 

0

Új változat a magyar Dynamics NAV offline kiegészítőjéből – MobileNAV

Korábban már írtam arról , hogy Magyarországon van egy igen komoly kiegészítő ami a Dynamics NAV (Navision) mobil platform offline hozzáférését segíti .

A termék neve MobileNAV , és számos partner értékesíti Magyarországon (mi is ) és Világ szinten is .

A mostani verzió újdonságai:

 • Offline irányítópult
 • Jobb testre szabhatóság
 • Időzóna kezelés
 • Nyelvi üzenetek támogatása
 • GPS nyomkövetés paraméterezhetősége
 • és még számos érdekesség

 

 

0

Folytatódik a Dynamics NAV képzés a Gábor Dénes főiskolán

gdflogo

A korrábbiakban a hallgatók a Navision alapjaival ismerkedtek meg. Ebben a félévben a megoldás fejlesztés módszertanával és a Dynamics NAV 2015-s rendszer funkcióival (értékesítés, beszerzés, PÜ) fognak megismerkedni.

A képzés végén a diákok gyakorlati vizsgát tesznek a Navision rendszerről tanultakból , pontosan úgy mint a korábbi félévben (ezt korábban már sikeresen megtették).

 

A diákok nem csak Dynamics NAV képzést kapnak , hanem többek között:

 • Dynamics CRM fejlesztés
 • SQL Server Reporting Services
 • ASP.NET programozás

Akit érdekel a képzés bővebben érdeklődjön a Gábor Dénes főiskolán vagy nálunk.

(A Dynamics NAV képzést a FITS Magyarország Kft. tartja)

 

0

Dyamics NAV 2016 Magyar lokalizáció

Nincs még hivatalos bejelentés arról mikor érkezik a magyar lokalizáció , de mi  csiripelik a madarak ,hogy 1 hónapon belül érkezhet a magyar verzió. 

 

Bővebbet egyelőre nem tudunk de mindenképpen izgatottan várunk.

Nagyon várjuk az új Navision verziót, mert például a Dynamics NAV haladó programozói képzés is Dynamics NAV (Navision) 2016-ra fog épülni.

 

0

Cumulative Update 4 for Microsoft Dynamics NAV 2016

Tudom ,hogy még nincs is magyar lokalizáció a NAV 2016-ra , de szólok ,hogy már kijött a Cumulativa Update 4 a Dynamics NAV 2016-ra.

 

Értelemszerűen nincs magyar támogatás . Alább az információ :

https://mbs2.microsoft.com/Knowledgebase/kbdisplay.aspx?scid=kb,en-us,3109325

The cumulative update is intended mainly for solutions that are experiencing the problems described in the Knowledge Base article linked to below. However, you are advised to always keep your solution updated with the latest cumulative update. If you are in doubt about whether this cumulative update addresses your specific problem, or if you want to confirm whether any special compatibility, installation, or download issues are associated with this cumulative update, support professionals in Customer Support Services are ready to help you. For more information, see http://support.microsoft.com/contactus/.

The cumulative update includes hotfixes that apply to all countries and hotfixes specific to the following local versions:

 •   AU – Australia
 •   AT – Austria
 •   BE – Belgium
 •   CH – Switzerland
 •   CZ – Czech Republic
 •   DE – Germany
 •   DK – Denmark
 •   ES – Spain
 •   FI  – Finland
 •   FR – France
 •   IS – Iceland
 •   IT – Italy
 •   NA – North America
 •   NL – Netherlands
 •   NO – Norway
 •   NZ – New Zealand
 •   RU – Russia
 •   SE – Sweden
 •   UK – United Kingdom
0

Dynamics NAV vs. Dynamics AX

Számtalanszor elhangzik  a kérdés , mi a különbség a Navision (Dynamics NAV) és az Axapta (Dynamics AX) között.

Próbálom én megfogalmazni a következőkben .

Korábban is foglalkoztam már AX-el de ez kb. 8 éve volt , most kicsit jobban beleástam magamat a témába és ez alapján adom a szubjektív véleményemet 🙂  Kérem akinek van hozzá inputja ,  megjegyzése írjon a blogra vagy nekem . Természetesen ez egy nem hivatalos vélemény , azt másutt kapjátok ..

 

 • Dynamics NAV (Navision)  = kisvállalati ERP széles funkciókkal részben mély tudású modulokkal részben bővíthető funkciókkal
 • Dynamics AX (Axapta a korábbi neve)  = Középvállalati ERP , széles és mély tudású funkciókkal

Licenszelés : 

 • AX : Nevesített user , device  cal
 • NAV:  konkurrens user licenszelés

Modulok 

 • AX: sok sok modul van főleg az utolsó 2012-es verzió óta és a funkciók is kimondottan kidolgozottak , választ adnak egy nagyvállalat igényeire is
 • NAV : Számos modul KKV szegmensre (Angolszász KKV !!) melyek funkciói részben mélyek részben könnyen bővíthetőek

Bevezetés (mérnöknapok száma)

 • NAV  : 15-200 nap
 • AX: 200-1000 nap

Bevezetési idő 

 • NAV : 3-6 hónap
 • AX : 6-24 hónap

Bevezető partnerek száma

 • AX: 3
 • NAV: 10+

Felhasználók szerint

 • NAV:  100 user-ig (legalábbis magyarországon ezt mondják , az angolszász piacon ez lehet 200-300 useres rendszer is NAV-on)
 • AX: 100+ (itt akár 1000 feletti usert is ki tud szolgálni a rendszer)

Lényegében azt javasolom mindenképpen érdemes egy bevezetésnél foglalkozni mindkét termékkel és attól függően mire van szüksége a cégnek és a jövőbeli igényeinek megfelelően kell dönteni.