Kategóriák

Új fejlesztői élmény a Dynamics NAV 2017-ben

Tekintve ,hogy sokat dolgozom Microsoft fejlesztői környezetekkel és imádom , sokszor és sokat emlegettem mennyire hiányos a Navision fejlesztői környezete. Évek során mindig jobb lett de nem volt soha fejlesztői keretrendszer (IDE).

 

A Microsoft a Dynamics 365 terv keretében megváltoztatja a hozzáállását a fejlesztői környezethez is . Szeretné ,ha minél többen tudnának nem Dynamics NAV háttérrel is fejleszteni “extension”-öket kiegészítőket. ÉS ehhez egy jobb és elérhető fejlesztői IDE kell. Nos nem a Visual Studio a befutó… hanem a Visual Studio Code . Ez egy ingyenes szövegszerkesztő vagyis inkább kódszerkesztő némi debuggolási lehetőséggel . És ez több is és kevesebb is mint a C/SIDE developer környezet. Kényelmesebb  az biztos.

 

Én például Node.JS fejlesztéshez szinte kizárólag ezt használom .

Lassan elérhetővé válik az AL nyelvi kiegészítő a Code-hoz . Íme nálam már fut :

2016-12-27-23_09_19

 

De nem csak a fejlesztői környezet frissül , hanem az ún . Extension vagy kiegészítő modell is átlépett a 2.0 változatra. Ez kell a Dynamics 365-hez.

Akit érdekel egy ilyen extension felépítése az itt talál egy rövid példát :

https://github.com/Microsoft/AL

 

Az extension-ökkel bővebben is kell foglalkozzak , szóval még ne adjátok fel.

Szintén izgalmas újdonság amit végre kézhez kaptam , hogy végre a felhasználó úgy tud képernyőket “fejleszteni” a Dynamics NAV (Navision) rendszerben,  mint a Dynamics CRM-ben. Böngészőből (nem kell hozzá fejlesztői keretrendszer sem fejlesztői licensz) lehet mezőket létrehozni és hozzáadni a képernyőkre . Ahogy tetszik . Mintha egy “CRM” rendszerben lennénk 🙂 vagyis mintha utolértük volna a többi modern rendszert !

 

2016-12-27-23_22_49-13-95-239-26-tavoli-asztali-kapcsolat Ez látszik most kicsiben itt balra !

Ez is erősíti azt a tervet , hogy az elsődleges kliens, a Web Client lesz , marad a windowsos is csak nem fog annyit fejlődni.

****** Ezek egyelőre preview funkciók , még nincsnenek benne a Dynamics NAV 2017-ben és persze még nincs lokalizálva sem.  *****

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ellenörzés * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*
Írja be a szöveges dobozba a képen látható szöveget! Kattintson a képre ha , akarja hallani a szót!
Anti-spam image