Kategóriák

Dimenzióbeállítás a Dynamics NAV-ban (Navisionben)

A Dynamics NAV (Navision) dimenziókezeléséről már korábban volt szó, de arra eddig nem tértünk ki, hogy mit is jelent az érték könyvelés mező és annak opciói.

Az egyes cikkekhez, vevőkhöz, szállítókhoz, stb. különböző dimenziókat rendelhetünk hozzá. Például vegyük az A001 cikket.

 

Az Érték könyvelés mezőben négy értéket választhatunk ki:

  • Üres
  • Kód kötelező
  • Azonos kód
  • Nincs kód

Amennyiben a Dimenziókód és Dimenzió érték mezőt kitöltjük, de az Érték könyvelést üresen hagyjuk, új sor felvitele esetén (pl. új eladási rendelés sor vagy új cikknaplósor) automatikusan felkerül a beállított dimenzió a Sor–>Dimenzió mezőbe, azonban a sor dimenziójának törlése esetén is engedi a könyvelést a rendszer, tehát ez nem elengedhetetlen a szállítólevél/számla kiállításához.

 

A Kód kötelező opció arra szolgál, hogy mindenképpen töltsük ki a cikkhez kapcsolódó értéket, ez a funkció hasznos, ha a számlákat egy-egy projekthez rendeljük, de ez számlánként és akár azonos vevőre is eltérő lehet. Ennek megadása nélkül nem enged könyvelni a Dynamics NAV (Navision).

Példacikkünkre beállítottuk a vevőcsoportot, mint kötelező dimenziót, azonban értéket nem állítottunk be hozzá. Könyvelésnél az alábbi hibaüzenettel találkozunk:

A sorba manuálisan vihetjük fel, így könyvelhető lesz a rendelés.

 

Azonos kód: A dimenzióbeállításokban meghatározott dimenziókódot hozza a sorra, enélkül nem könyvelhető a bizonylat.

 

Nincs kód beállításkor nem engedi rögzíteni az adott cikkhez a dimenziót. Amennyiben a vevőre/szállítóra ez az érték be van állítva, a bizonylatfejből átkerül a sorra is, erre figyelnünk kell!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ellenörzés * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*
Írja be a szöveges dobozba a képen látható szöveget! Kattintson a képre ha , akarja hallani a szót!
Anti-spam image