Kategóriák

Dynamics NAV (Navision) intrastat funkciója

Az intrastat jelentéskészítés funkció arra szolgál, hogy az EU-n belüli vállalatok eleget tehessenek havi beszámolói kötelességüknek az állam felé, más, EU-n belüli országokkal kapcsolatos árumozgásaikról.

Mint ahogy a Dynamics NAV-on belül szinte mindenhez, ennek használatához és megfelelő működéséhez is előzetes paraméterezés szükséges.

Alapvetően 5 beállítás elengedhetetlen a használatához:

-Országkód/régió beállítása a szállító kartonon

-Országkód/régió tábla (T9) intrastat kódjainak megadása

-VTSZ szám rögzítése a cikkek kartonján

-Intrastat naplósablon illetve naplólapok beállítása

-Stat. jelentések beállítása: Itt megadható, hogy csak bizonyos tételeket listázzon ki, pl. csak amelyek rendelkeznek tranzakciótípussal; illetve itt tudjuk megadni a fájl exportálásának helyét is.

 

Ezeken felül még az adatszolgáltatás keretében célszerű előre beállítani a termék származási országkódját és nettó súlyát, a partner szállítási és kiszállítási módját valamint a tranzakciótípust.

 

Az intrastat naplólapok beállítása a többi naplóéhoz hasonlóan történjen. Létre kell hoznunk egy naplósablont. Évente célszerű újat használni, így nevezzük el évszámok alapján.

Ezeken belül külön időszakokra vegyünk fel naplólapokat. A statisztikai időszakban állítható be, hogy az adott naplólapban melyik időszakot vegye figyelembe a rendszer a tételek kigyűjtésekor. Nyissuk meg a naplólapot a Napló szerkesztése gombbal.

A Tételek gombra kattintva megjelenik a naplólapoknál beállított statisztikai időszak -tól/-ig tartománya.

A rendszer listázza a felküldendő tételek minden adatát. Ezekből a fejlécben található funkciógombok segítségével generálhatunk egy fájlt, amelyet később felküldhetünk az adóhatóság felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ellenörzés * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*
Írja be a szöveges dobozba a képen látható szöveget! Kattintson a képre ha , akarja hallani a szót!
Anti-spam image