Kategóriák

Gyártási folyamat a Dynamics NAV-ban (Navision-ben) – 1. rész: Létrehozás eladási rendelésből

A Dynamics NAV-ban háromféleképpen tölthetjük fel a készletet: beszerzéssel, összeállítással (Dynamics NAV 2013 verziójától kezdve) és gyártással. Az összeállítás beállításairól és folyamatáról két korábbi bejegyzésünkben olvashattatok.

Most a gyártás folyamatát fogjuk leírni, a közeljövőben kitérünk a gyártás teljes paraméterezésére.

A cikkeknél beállítható, hogy rendelésre vagy készletre gyártandó-e az adott termék. Ennek beállítása segítheti a tervezési funkciókat.

Ezen felül rögzítenünk kell a gyártáshoz szükséges beállításokat. A műveletterveknél állítsuk be, hogy a gyártás során mely gépcsoportot ill. műhelyt használjuk, illetve ezen belül megadhatjuk a beállítási, üzemi és várakozási időt, hulladék%-ot, illetve ezek költségeit. A Gyártási DBJ mezőben kell hozzárendelni azt a darabjegyzéket, amely alapján az adott cikket készre jelentjük. A gyártási darabjegyzék fej részében rögzítjük a késztermék adatait, míg a sorokban azokat az alkatrészeket és mennyiségeket, amelyeket felhasználunk a gyártás során. Mind a művelettervnél, mind a gyártási DBJ-nél fontos, hogy az állapota jóváhagyott legyen, enélkül nem fogjuk tudni elindítani a folyamatot. Amennyiben a már jóváhagyott adatokon szerkeszteni szeretnénk, az állapotot módosítsuk fejlesztés alatt-ra, majd a módosítás végeztével ismét jóváhagyottra.

 

Ha eladási rendelésen olyan terméket rögzítünk, amelyből nincs készlet az adott raktáron, jelzi a rendszer.

Közvetlenül az eladási rendelésből is generálhatunk gyártási rendelést az alábbi módon:

Ha több sorunk van, csak a kijelölt sorokról fog létrehozni a rendszer gyártási rendelést, ekkor a létrehozandó rendelés típusát is kiválaszthatjuk.

A fenti képen látható, hogy három rendeléstípusból választhatunk, ezekkel együtt 5 fajtája van a gyártási rendeléseknek.

Szimulált gyártási rendelés: Ajánlatadás előtt hozzák létre, szimuláció, tehát a rendelések tervezésére nincs befolyással.

Tervezett gyártási rendelés: A tervezési folyamatból jönnek létre, de létrehozhatók manuálisan vagy az eladási rendelésből. Becslést adnak a gépcsoportok és műhelyek terhelésére, így elősegítik a kapacitástervezés folyamatát.

Biztosra tervezett gyártási rendelés: Szintén létrejöhet tervezésből, eladási rendelésből, vagy manuálisan. Jelentkezik a gépcsoportok és műhelyek terhelésében, segít az ütemezésben.

Engedélyezett gyártási rendelés: Innen indítható az alapanyagok felhasználása és a késztermékek készletre vétele, amely történhet több részletben is.

Befejezett gyártási rendelés: A már legyártott cikkeket tartalmazza, ennek segítségével a teljes rendeléstörténet visszakereshető. A befejezett gyártási rendelés már nem módosítható, és nem állítható vissza. Ilyen esetben cikknaplóval, pozitív és negatív helyesbítéssel tudjuk helyreállítani a gyártás előtti mennyiségeket és költségeket.

 

Ezúttal biztosra tervezett gyártási rendelést hoztunk létre az OK gombbal. Ezután a tervezésnél megjelenik az eladási sor módosult állapota.

Ezzel egyidejűleg létrejön az eladási rendelési sor és a gyártás sor közötti foglalási kapcsolat.

Következő bejegyzéseinkben a gyártási folyamat további szakaszait tekintjük át.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ellenörzés * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*
Írja be a szöveges dobozba a képen látható szöveget! Kattintson a képre ha , akarja hallani a szót!
Anti-spam image