Kategóriák

Power BI frissítés – 2017 október

Power BI frissítés – 2017 október

 

2017 októberében sem maradhattunk Power BI frissítés nélkül. Olyan újdonságok jelentek meg a Power BI Desktopban és a Power BI Service-ben (webes felület) egyaránt, melyek még könnyebbé teszik a felhasználók számára a riportok közötti navigációt, valamint könnyebben értelmezhetőbbe, átláthatóbbá is válnak ezen riportok a döntéshozók számára. Vegyük tehát sorra milyen új megoldásokkal találkozhatunk a Power BI legújabb verziójában.

  • Könyvjelzők

Riportjainkat ezentúl könyvjelzők közé tudjuk sorolni, ahol könnyen átláthatóak lesznek azok számunkra. A képernyő jobb oldalán felsorolva tekinthetjük meg őket, amint létrehozásra kerültek. Ha két riport csupán szűrésben különbözik egymástól, ezeket különböző szűrő feltételekkel egy-egy könyvjelzőbe elmentve egyszerű áttekintést kaphatunk róluk. Összehasonlítani is sokkal egyszerűbb lesz így minden egyes riportot. Tegyük fel, hogy Magyarországon belül a városok szintjén szeretnénk vizsgálni az eladások számát, és nem szeretnénk mindig egy legördülő listában kiválasztani az adott várost, melyre éppen kíváncsiak vagyunk, a főbb városokra leszűrve a riportot a könyvjelzők közé tudjuk azokat menteni ahol mindig csupán az adott város adatai jelennek meg. A webes felületen, a nézet (view) lehetőséggel könyvjelzőinket teljes képernyőn egymás után tudjuk megjeleníteni mely nagyban segíti az egyszerű értelmezést és a gyors áttekinthetőséget.

  • Spotlight

Megjelent továbbá egy úgynevezett Spotlight funkció is, mely segítségével egy adott dashboardot tudunk kiemelni a többi közül, így könnyedén koncentrálhatunk csupán az adott grafikonra vagy táblázatra. Ez nagy segítség lehet a felhasználók számára ha több kisebb dashboard, vagy táblázat jelenik meg a riportján, így amelyre éppen szüksége van könnyedén átláthatóbbá képes tenni.

  • Link

A könyvjelzőkhöz kapcsolódóan most már úgynevezett linkeket is be tudunk állítani. Az alábbi képeken láthatunk egy választási lehetőséget a ‘Scatter’ (szórás) és a ‘Matrix’ (mátrix) vizualizáció között. Ez azonban csupán egy kép, mely mögött el van rejtve egy másik kép is, ahol a kiválasztott vizualizáció éppen a mostani ellenkezője. A képre ha egy linket állítunk be ami egy már korábban létre hozott könyvjelzőnkre mutat, az alábbit figyelhetjük meg.

Jelenleg a ‘Matrix’ (szórás) vizualizáció van kiválasztva, és a kép alatt láthatjuk is a mátrixunkat. Ám miután beállítottunk egy linket a képünkre, egy kattintással megjelenik a másik kép, amin a választás már a ‘Scatter’ (szórás) vizualizációra mutat. Továbbá a linkünk, ami a képünkön van, egy korábban létrehozott könyvjelzőre utal, amin ugyanezen adatok jelennek meg csak ‘Scatter’ (szórás) megjelenítésben, így a kattintásunk után a link aktiválódik és megjelenik a ‘Matrix’ (mátrix) helyett a ‘Scatter’ (szórás) vizualizációnk.

Könyvjelzőként elmentett riportjainkat a Power BI Service-ben (webes felületen) is megtalálhatjuk, valamint teljes képernyős nézetben egymást követve értelmezhetjük és vizsgálhatjuk őket, így segítve a könnyebb és megalapozottabb döntéshozatalt.

A szórás vizualizációban  (Scatter) is történt egy kis újítás, már több fajta kitöltéssel tudjuk megjeleníteni az egyes adatpontokat, és az egyes kategóriákhoz ezek külön is hozzárendelhetőek, így a dashboardon egyszerre több megjelenítést is el tudunk érni (háromszög, négyzet, kör megjelenítések).

Az új verzióba továbbá megint találhatunk egy újabb adatforrás lehetőséget, Vertica néven, ahonnan szintén tudunk adatokat importálni a Power BI Desktopba. Ami fontos lehet a felhasználók számára, hogy megjelent a Power BI a Windows Store-ban is, ennek köszönhetően egyszerűen le lehet onnan tölteni, sőt az újabb frissítéseknél nem kell újra és újra letöltenünk a legújabb verziót, hanem automatikusan frissül nekünk az alkalmazás az áruház segítségével.

A legújabb verziót letöltheti a következő oldalról: https://powerbi.microsoft.com/en-us/desktop/?WT.mc_id=Blog_Desktop_Update

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ellenörzés * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*
Írja be a szöveges dobozba a képen látható szöveget! Kattintson a képre ha , akarja hallani a szót!
Anti-spam image