Kategóriák

Power BI frissítés – 2018 március

 

Újabb izgalmas frissítésekkel jelent meg a Power BI legújabb verziója, melyet a Microsoft március elején tett közzé. A tavalyi év végén megjelent könyvjelző funkció már teljes formájában elérhető a felhasználók számára, valamint a rendkívüli népszerűségű SAP HANA konnektor is megjelent mindenkinek. Ezeket, valamint a további frissítéséket nézzük meg most részletesebben!

Jelentések

  • Tooltips (felugró ablakok)

A tooltips-ek olyan felugró ablakokat jelentenek a Power BI-ban, melyek segítségével bármely vizualizációhoz meg tudunk jeleníteni további oda tartozó fontos információkat.

Először létre kell hoznunk magát a tooltip-et, hogy nézzen ki, valamint milyen információkat szeretnénk, hogy tartalmazzon. Ezt egy új fülön tudjuk elkészíteni, és ajánlott egy kisebb oldal méretet választani, így nem kell attól tartanunk, hogy a tooltip kitakarja magát a vizualizációt melyhez szeretnénk hozzárendelni.

Ha elkészült a tooltip, az oldal információi között meg kell jelölnünk, hogy ezt az oldalt majd tooltip-ként szeretnénk később felhasználni.

Ezt követően már hozzá tudjuk rendleni egy másik oldalon lévő vizualizációnkhoz a következőképp:

Mint látható a Tooltip mezőbe raktuk be az előbb elkészített tooltip-ünket, így ha a kurzort az oldalon található vizualizációkra húzzuk, megjelenik a felugró ablakunk, azokkal az adatokkal, melyek a vizualizáción megjelenő információkra vonatkoznak.

 

  • Könyvjelzők

Az előző év végén mutatta be a Microsoft a Power BI könyvjelző funkcióját. Azóta több frissítésen és fejlesztésen esett át annak érdekében, hogy most ténylegesen a felhasználók számára elérhető legyen.

A fejlesztések után, már a Power BI online felületén, a Power BI Service-ben is tudunk könyvjelzőket létrehozni, anélkül, hogy ezeket a Desktop-ban létrehoztuk volna. Továbbá bármely vizualizáció, amely az asztali alkalmazásban megtalálható, támogatja a könyvjelző funkciót, ám többi vizualizációhoz is, melyek letölthetők az online piactérről, folyamatban van ezen támogatás beépítése.

 

  • Táblázatok és Mátrixok szám formátumú mezői

Ettől a hónaptól kezdődően már nem csak a diagramok és egyéb vizualizációknál, de a táblázatoknál és a mátrixoknál is beállíthatók a szám formátumú mezők legfőbb beállításai. Beállíthatjuk, hogy hány tizedesjegy pontossággal, és milyen kerekítési formátumban (ezres, milliós, milliárdos) jelenjenek meg a számok.

 

Vizualizációk

  • Mapbox

A Mapbox jóvoltából olyan térkép vizualizációk kerülhetnek riportjainkba, melyek segítségével még jobban megismerhetjük és megérhetjük adatainkat, valamint még mélyebbre tudunk fúrni ezekben.

Ilyen és ehhez hasonló térkép vizualizációk érhetők el a felhasználók számára. Egy ilyen vizualizáción akár egyszerre meg tudunk jeleníteni térkép, diagram és kártya vizualizációkat is. A Mapbox több ezer térképet ingyen biztosít a felhasználók számára melyet tudnak használni riportjaikban, ezeken felül viszont már fizetőssé válik a szolgáltatás, ez a Mapbox oldalán található regisztráció után történhet meg.

 

  • Felhasználó lista

A CloudScope jóvoltából egy olyan vizualizációhoz is hozzájuthatnak a felhasználók, melyen számon tudják tartani a felhasználókat, szervezeteket akikkel kapcsolatban állnak. Kétféle módon jeleníthető meg a vizualizáció, egy tömörebb és egy kibővített verzióban.

Megjeleníthetők olyan adatok, mint például a felhasználó neve, neme, felhasználóneve, státusza és egyéb általános adatok, valamint fotó és egy rövid leírás is az adott személyről.

Ezeken kívül több új vizualizáció is megjelent, melyeket a Microsoft oldaláról szintén ingyenesen le lehet tölteni, valamint a hivatalos frissítés leírásában részletesebben meg lehet ismerni a Microsoft által.

 

  1. Adatkapcsolatok

Elérhetővé vált több konnektor is a felhasználók számára, ebből legfontosabb talán az SAP HANA konnektor, mely az előző hónaphoz képest tovább lett fejlesztve és már ténylegesen a felhasználók rendelkezésére áll. Ezenkívül még két új adatkapcsolatért felelős konnektor jelent meg, ezek a SAP BW, valamint az Azure Analysis Services, melyek szintén elérhetőek a felhasználó számára ettől a hónaptól kezdve.

 

  1. Problémakezelés

Bevezetésre került a Windows Error Reporting, mely segítségével a régi problémaküldő form helyett most, ha egy hibaüzenetet kapunk, azt azonnal tovább tudjuk küldeni ezen új hibabejelentő segítségével. Ezen felül ennek a bejelentőnek a másik előnye, hogy így a felhasználók mostantól kezdve egy központi helyen láthatják az összes olyan hibát melyet bejelentettek a Microsoft felé.

Ezek azok a legfontosabb frissítések, melyek minden felhasználó számára fontosak lehetnek adataik még jobb megismerése és felhasználása érdekében.

 

További fejlesztések márciusból elérhetőek: https://powerbi.microsoft.com/en-us/blog/power-bi-desktop-march-2018-feature-summary/

Power BI letöltése: https://powerbi.microsoft.com/en-us/desktop/?WT.mc_id=Blog_Desktop_Update

Ha bármilyen kérdése van a Power BI-al kapcsolatban, keressen minket e-mailen, vagy telefonon!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ellenörzés * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*
Írja be a szöveges dobozba a képen látható szöveget! Kattintson a képre ha , akarja hallani a szót!
Anti-spam image