Access Tanfolyam #19 – Grafikonok készítése Access Segítségével

Access Tanfolyam #19 – Grafikonok készítése Access Segítségével

Többségünk sokkal jobban érti a vizuálisan megjelenített adatokat mint az egyszerű listákat. Az Excel kimtatás készítő képességét már szemléltettem egy másik videóban. A mostani videóban azt mutatom meg röviden, Access-en belül is lehet kimutatás diagrammokat létrehozni és ezek segítségével sokféle grafikon készíthető, mely segíti az adatok vizsgálatát.

A szép az egészben, hogy ehhez egy sor kódot sem kell írni!

A videó ide kattintva indul.

Illetve csatolom a példa adatbázist (csak Access 2007-el lehet megnyitni) .

5 thoughts on “Access Tanfolyam #19 – Grafikonok készítése Access Segítségével

  1. Tisztelt Faludi Úr!
    Nagyon hasznosnak tartom a tananyagait, és rendszeresen, többször is végignézem őket.
    Beleütköztem egy problémába, és örülnék neki, ha tudna segíteni.
    Van egy fő űrlapom és 6 segédűrlapom, amikhez táblák vannak kapcsolva, adott hierarchia szerint. Az űrlapok szolgálnak a táblák adatbevitelére. A fő űrlap rekordját szeretném másolni és beilleszteni a fő űrlap egy újjabb rekordjába, de az Access-ben rendelkezésre álló parancsgomb művelet a mellékűrlapok adatait nem viszi magával, csak a fő űrlaphoz tartozó rekordadatokat. A fő űrlapból kóddal próbáltam hivatkozni a mellékűrlapok rekordjaira, de folyamatosan hibaűzeneteket kapok. A recordset objektum utasításaival – movenext, stb – odáig eljutottam, hogy tudom léptetni a segédűrlap rekordjait, de másolni és beilleszteni nem tudom őket. A Docmd parancsnál viszont nem tudom, hogy hogyan hivatkozzak a főűrlapból a segédűrlapra. A DoCmd. GoToRecord, , acGoTo, Rekordszám utasítás a segédűrlapot nem hajlandó vezérelni.
    Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel, Nagy Rudolf

  2. Kedves Gábor!

    Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszolt. A jelzett leckét többször is végighallgattam, és sikerült is hasznosítanom a benne foglaltakat. Az egyik legérdekesebb anyagnak tartom a tanfolyam ayagai közül. Nekem ebből az anyagból a karton vezérlőelem és a rá helyezett fő- és segédűrlapok működése jött le végig. Azonban rekordok másolását és beillesztését nem jeleníti meg az anyag. Lehet, hogy nem tudom végig lejátszani a leckét?

    Üdvözlettel, Nagy Rudolf

  3. Na végre!

    Én komolyan feltúrtam az egész internetet, sőt, elmentem a legvégére is (és majd’ leestem a szélén), hogy használható infót kapjak az Access 2007 grafikon készítési lehetőségeiről.
    Mindenhol trükkökkel, áthidaló megoldásokkal, varázslókkal meg SQL -parancsokkal traktáltak, amikből a végén aztán nem lett diagramm.

    Itt meg olyan használható tudásra leltem, melynek segítségével gyakorlatilag 10 kattintásból (a félrekattintásokat is beleértve) megcsináltam a grafikonomat!

    Köszi!

    Don

  4. Sziasztok!

    Segítségedet szeretném kérni a következőben ACCESS 2003-ban:

    Készítettem egy adatbázist több táblából egyesítve, aminek az adataiban nagyon sok dátum szerepel, ezeket év és hónap (Concatenate) szerint csoportosítottam (Group By) és az értékeket összesítettem (SUM) egy lekérdezésben. A lekérdezést jelentésbe raktam diagramvarázslóval.
    A probléma azzal a résszel lenne, hogy nem sikerült a jelentésbe belerakni egy olyan szűrést, hogy csak bizonyos periódust jelenítsen meg (pl.: 200809-200903) a diagram.
    Próbálkozások:
    – a lekérdezés Periódus oszlopának feltételébe beletettem paraméterként a BETWEEN [periódustól] and [periódusig], és így indítottam el a jelentést, de ezt a feltételt már a jelentés nem „értette”.
    – űrlapot készítettem, ahol készítettem két combo boxot erre a két paraméterre, és belettem a lekérdezés feltétel sorába, hogy ez szűrje, a lekérdezés rendre lefutott, de a jelentésre értelmezett command button ezt sem értette.
    – a diagramos jelentés szerkesztő felületén is megpróbáltam ugyanezt a fejlécben, de nem sikerült.
    – a diagramos jelentés datasheet szerkesztő felületén is megpróbáltam mindkét dolgot, de nem sikerült, ekkor üres diagramokat kaptam.
    – a videó megnézése után egy dolog működött, de a leendő felhasználóknak nem megfelelően nyomtatás és értelmezés szempontjából :(!!! a lekérdezést diagram nézetben nyitottam meg, és jól kiválaszthatóak lettek az adatok, de csak miután megjelent a töménytelen mennyiségű adathalmaz (több mint 50 hónap elég érdekesen sűrű lett :)), és miután kiszűrtem a nekem kellőket segédürlap segítségével, ahogy a videóban is van, nem tudtam olyan formátumra hozni a számokat, hogy értelmezhetőek legyenek („nem forgathatóak a diagramon az oszlop tetején található számok, így nem igazán látszódtak”), a jelentés diagaram varázslóval ellentétben, de ugye ott nem tudtam előszűrni a lekérdezést.

    Tehát: kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom, anélkül előszűrni egy diagram jelentés megjeleníteni kívánt adatait, hogy ne kelljen egy újabb lekérdezést készíteni, és abból a diagramot. Mert ugye annyi lekérdezés kell, aki amennyi Periódust meg szeretnének jeleníteni a felhasználók. Felhasználóbaráttá szeretném tenni az adatbázist és olyanok számára könnyen kezelhetővé, aki nem nagyon vagy egyáltalán nem ért hozzá.

    Lehet a sorok között valahol leírtam a megoldást csak nem figyeltem valamire.
    Várom válaszodat, és légyszi gyorsan, mert szükségem lenne a megoldásra!

    Ha valahol nem voltam értehő légyszi írd meg, és kifejtem jobban!

    Előre is köszi!

    Üdv.:

    Sanyi

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>