18
márc

Access Tanfolyam #20 – Mysql adatbázis kezelése Microsoft Accessből

Access Tanfolyam #20 – Mysql adatbázis kezelése Microsoft Accessből

Az access egy file alapú adatbázis kezelő program. Nagyon kényelmes és gyors adatfeldogozást és fejlesztést biztosít a számunkra, de megvannak a korlátai. Ezek a korlátok többnyire abból adódnak  ,hogy az alkalmazást és az adatokat is egy fileban és egy gépen dolgozzuk fel.

Amennyiben szeretnénk nagyobb adatokkal dolgozni, szeretnénk jogosultságkezelést bevezetni, vagy naplózni a felhasználók által végzett műveleteket , szükségünk lesz egy igazi adatbázis szerverre mint például a Microsoft SQL Server vagy a MySQL .

Ebben a videóban azt mutatom be, hogyan tudjuk az adatbázis kiszolgálókon található adatainkat, accessből kezelni , megjeleníteni , módosítani.

A videó ide kattintva indul!

22
feb

Excel Tanfolyam – Kimutatások készítése nem excel adatokból

Excel Tanfolyam – Kimutatások készítése nem excel adatokból

Amennyiben,  megbarátkoztunk már az excel kimutatás készítő képességével, nagy könnyedség lehet nekünk az ,hogy az adatokat nem csak excelből tudjuk venni , hanem más egyéb adatbázisból is .

Az excel képes importálni más adatforrásokból, illetve tud egy kapcsolatot építeni az adatforrással is. Ennek a kapcsolatnak a nagy előnye az ,hogy amint az adatok az adatbázisban változnak az excel kimtatásaink is automatikusan frissülnek.

Adatokat tudunk venni szinte mindenféle rendszerből :

 • Access adatbázisból
 • Szöveges állományból
 • SQL Serverből
 • Oracle, Mysql, illetve bármilyen adatbázisból amihez OLEDB,ODBC vezérlőnk van
 • Sharepoint listákból, XML adatforrásokból

A mostani videó ezt a funkcionalitást mutatja be. Az adatokat egy Microsoft Dynamics NAV , vállalat irányítási rendszerből veszem.

A videó ide kattintva indul.

15
feb

Access Tanfolyam #19 – Grafikonok készítése Access Segítségével

Access Tanfolyam #19 – Grafikonok készítése Access Segítségével

Többségünk sokkal jobban érti a vizuálisan megjelenített adatokat mint az egyszerű listákat. Az Excel kimtatás készítő képességét már szemléltettem egy másik videóban. A mostani videóban azt mutatom meg röviden, Access-en belül is lehet kimutatás diagrammokat létrehozni és ezek segítségével sokféle grafikon készíthető, mely segíti az adatok vizsgálatát.

A szép az egészben, hogy ehhez egy sor kódot sem kell írni!

A videó ide kattintva indul.

Illetve csatolom a példa adatbázist (csak Access 2007-el lehet megnyitni) .

28
jan

Access Tanfolyam #18 – adatok keresése, szűrése

Access Tanfolyam #18 – adatok keresése, szűrése

Sokszor van arra igény, hogy a felhasználók az adatok közt tudjanak keresni. A mostani videóban azt mutatom be, hogyan tudunk olyan űrlapot építeni ahol különböző módon tudnak keresni !

A videó ide kattintva indul .

28
jún

Access Tanfolyam #17 – Új Adatok Felvitele űrlapról

Access Tanfolyam #17 – Új Adatok Felvitele űrlapról

Többnyire az adatbázisunk törzsadatokból és tranzakcionális adatokból áll össze. Ezeknek az adatoknak külön űrlapon szoktunk helyet adni.

A mostani videóban arra mutatok két példát , hogyan tudunk lehetőséget adni a felhasználónak arra, hogy miközben viszi fel a tranzakciót, bővíteni tudja a törzsadatokat.

A videó ide kattintva indul.

25
jún

Access Tanfolyam #16 – Hierarchikus legördülő menük

A mostani videóban egy egyszerü trükköt mutatok arra , hogyan lehet hierarchikus listákat építeni , azaz ha a felhasználó kiválaszt egy adatok akkor csak az ahhoz tartozó adatok közül tudjon választani.

A videó ide kattintva indul.

19
márc

Access Tanfolyam #15 – Jelentések készítése

Visszatérünk az Access rendszer objektumainak áttekintéséhez. A mostani videóban egy jelentést fogunk elkészíteni. A jelentés objektum arra szolgál, hogy az adatbázisunkban található adatokat formázott módon jelenítsük meg és ezt akár nyomtatni is tudjuk .

A jelentések segítségével tudjuk elkészíteni a bizonylatainkat is.

A videóban mutatok egy módszert az adatok szűrésére is.

Figyelem a videó mérete 25 perc. Mivel túl hosszú az anyag nem tudtam flash formátumban elkészíteni, hanem wmv videó készült. Remélem ez nem okoz problémát senkinek. Ha, igen kérem jelezzék e-mailben vagy a weboldalon!

A videó ide kattintva indul !

1
márc

Access Tanfolyam #14 – VBA programozás alapok 3.

A Mostani lecke a ciklusokról szól. Abban az esetben , ha valamilyen program részletet többször kell végrehajtani a megoldás a ciklus . Ezidáig nem tudtuk miképpen kellene kezelni ezeket a helyzeteket.

Főbb kulcsszavak :

 • For ciklus (For Next )
 • While ciklus (While Wend)
 • Do ciklus (Do Loop Until)

A videó ide kattintva indul.

26
feb

Access Tanfolyam #13 – VBA programozás alapok 2.

A mostani tanfolyamban folytatjuk az Access VBA programozási alapozónkat.

Témák:

 • Megjegyzések (comment)
 • Elágazások : Azaz, valamilyen feltétel alapján más, más kód hajtódjon végre
  • IF Then , IF THEN ELSE
  • Select Case

A videó ide kattintva indul.

Innen elérheti az aktuális adatbázist.

15
feb

Access Tanfolyam #12 – VBA programozás alapjai

VBA programozás I.

Kedves Látogatók!

A korábbi leckék során már érintettük a VBA programozást melyet nem lehet elkerülni, ha valaki profi módon akar Accessben dolgozni. Megpróbálkozom egy egyszerű áttekintést adni a programozásról néhány leckében mielőtt rátérünk a haladóbb technikákra.

Először is kérem mindenkinek a szíves türelmét és elnézését a megakadásokért és a helyesírási hibákért. Nyilván a mostani cél egy áttekintés .

A mostani videóban szó lesz a VBA programozási nyelvről , az IDE integrált fejlesztő környezetről és a változókról , egyszerű műveletekről.

A videó ide kattintva indul.