Kategóriák

Árak beállítása a Dynamics NAV-ban (Navision-ben)

Év közben is gyakran előkerül a beszerzési/eladási árak módosításának feladata.

Az árakat módosíthatjuk manuálisan vagy több módosítandó sor esetén betölthetjük Excelből, ez utóbbi menetét ebben a bejegyzésben írtuk le.

A rapidstartban eladási árak esetén a 7002, míg beszerzési árak esetében a 7012 táblával kell dolgoznunk. Amennyiben egyszerre szeretnénk megkapni Excelben a két árlistát, válasszuk a Műveletek menüben az Exportálás az Excel programba gombot, míg ha csak az egyiket szeretnénk módosítani, a sorok közül válasszuk ki a megfelelő táblát és válasszuk a soroknál lévő Exportálás az Excel programba gombot.

A legfőbb kérdés, hogy hogyan töltsük ki a táblázatot?

Az alábbi példában 2 cikket alapul véve bemutatunk néhány opciót.

Előfordul, hogy az adott cikkből a külföldi és belföldi vevőknek más-más árat határozunk meg, illetve ezen felül bizonyos vevőkre egyedi árat szabunk.

Az Eladás típusa mezőben határozhatjuk meg, hogy egy  adott vevőre, egy teljes vevői árcsoportra, vagy minden vevőre, illetve az adott kampányra számoljuk-e az árat. A vevői árcsoportokat a vevőkartonon állíthatjuk be különböző elvek alapján, pl. belföldi, EU-n belüli, EU-n kívüli vevő, vagy dél-magyarországi régióhoz tartozó, esetleg kiskereskedő, nagykereskedő.

A mellette lévő eladási kód határozza meg, hogy melyik vevőről/vevői árcsoportól/kampányról van szó. Minden vevő Eladás típus esetén az Eladás kód mező üres.

A kezdési és befejezési dátum határolja be azt az időszakot, amelyben az adott ár érvényes. Fontos, hogy az árakat a Dynamics NAV (Navision) az alapján veszi figyelembe, hogy az adott bizonylat rendelési dátuma mely időszakra esik. Befejezési dátumot nem kötelező megadni.

A Pénznem mezőben az üres cella, mint a Dynamics NAV-ban (Navisionben) általában, a saját pénznemkódot jelenti.

Amennyiben a cikknek különböző változatai vannak, és az egyes változatoknak eltérő az eladási áruk, ki kell töltenünk a Változatkódot is a megfelelő értékkel.

A Dynamics NAV-ban (Navisionben) azt is rögzíthetjük, ha a kedvezményes ár egy minimális rendelési mennyiséghez köthető. Például a fenti példánkban a belföldi vevők számára az 1001-es cikkszámú túrabicikli jelenleg 29.990 Ft-ba kerül, de 10 vagy 10 db feletti mennyiség vásárlása esetén egységára 27.990 Ft-ra csökken.

Az Ár áfával, Számlaengedmény engedélyezése, Áfa-ügyletkönyvelési csoport (ár), valamint a Sorengedmény engedélyezése mezők értéke a vevő illetve vevői árcsoport beállításaiból adódik.

Amennyiben a vevőhöz tartozó vevői árcsoportra és a vevőre is rögzítünk eladási árat adott cikkre és adott időszakra, úgy a vevő számára kedvezményesebb érték fog szerepelni a rendelésen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ellenörzés * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*
Írja be a szöveges dobozba a képen látható szöveget! Kattintson a képre ha , akarja hallani a szót!
Anti-spam image