Kategóriák

Összeállítás a Dynamics NAV-ban (Navisionben) – 1. rész: Beállítások

A Dynamics NAV 2013 verziója számos újdonsággal szolgált, többek között az Összeállítás funkcióval. Ettől kezdve a rendszerben ötféleképpen vehetünk készletre terméket: beszerzéssel, összeállítással, gyártás készre jelentésével, pozitív helyesbítéssel, illetve eladási visszáruval.

Ezek közül az első három alkotja a Dynamics NAV Készletfeltöltési módjait, amelyet a Cikk karton Feltöltés fülén adhatunk meg.

Beszerzés és a gyártási rendelés opció magától értetődő, azonban több partnerünknél is felmerült, hogy vajon mit jelent az Összeállítás, mint Készletfeltöltési mód. Ezt az opciót egyszerűbb gyártási folyamatok kezelésénél használhatjuk, amelyek nem igényelnek olyan alapos paraméterezést, mint a gyártási rendelés esetében (kapacitáskezelés, műhelyek, művelettervek, műszakok, stb.). Ilyen folyamat többek között az összeszerelés, átcsomagolás vagy a különböző szettek kezelése.

Vegyünk egy példát: ezentúl nem (csak) külön szeretnénk értékesíteni a tollaslabdát és az ütőt, hanem szettben is. Ebben az esetben használjuk az Összeállítás készletfeltöltési módot. Összeállíthatjuk a cikket készletre, vagy közvetlenül eladásra, amit a gyártáshoz hasonlóan a Termelésirányítási elv mezőben adhatunk meg.

Azt, hogy miből állítjuk össze az adott terméket, az Összeállítási DBJ-ben adhatjuk meg, ezt az alábbi módon nyithatjuk meg.

A példánkban szereplő kezdő tollaslabda készletet az alábbi cikkekből állítjuk össze.

Megadható többszintű darabjegyzék is, példánkban a második összetevőt, a C0045 cikkszámú  6 db-os tollaslabda szettet 6 db C0044 cikkszámú tollaslabdából készítjük el.

Nem csak cikket, erőforrást is megadhatunk, amely segítségével kalkulálhatunk az adott termék összeszerelésére fordított munkaidővel és annak árával.

Az egységárat az alkatrészek egységárából és a munkaidő-ráfordítás árából kalkulálja a rendszer.

 

A következő részben folytatjuk az Dynamics NAV összeállítás témakörét, kitérve az eladási rendeléssel való kapcsolatára.

One Reply to “Összeállítás a Dynamics NAV-ban (Navisionben) – 1. rész: Beállítások”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ellenörzés * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*
Írja be a szöveges dobozba a képen látható szöveget! Kattintson a képre ha , akarja hallani a szót!
Anti-spam image