Kategóriák

Változásnapló , avagy ki a fene könyvelte ezt le így ?

Biztos sokszor merült fel bennünk , ki miért hogyan csinálta ezt a módosítást.

A komolyabb vállalatirányítási rendszereknek mindig van változás követése ,hogy lehessen auditálni milyen változásokért kik a felelősek.

A Microsoft Dynamics NAV (Navision) is tartalmaz ilyen funkciót. Fontos tudni azonban, hogy a rendszerben  alapból nincs beállítva a nyomkövetés. Ezt vagy a bevezető (partner) cég végzi el , egyeztetve a felhasználókkal vagy a kulcsfelhasználókra marad ez a feladat.

Általában az is jó kérdés mit kell auditálni és mennyire.Érdemes megfontolni mivel terheljük a rendszerünket .

 

Nos következzen az hogyan tudjuk ezt alkalmazni a Microsoft Dynamics NAV (Navision) rendszerében:

A képernyőn megtalálható ,hogyan tudjuk bekapcsolni a változás naplót és innen tudjuk a bővebb beállításokat is elvégezni.

Mielőtt ,  aktiváltuk a naplózást , be kell állítsuk milyen objektumokat és azok milyen eseményeit figyelje a rendszer.

A Microsoft Dynamics NAV (Navision) rendszer alapjai a táblák. Ezekben tárolja az adatokat a rendszer és értelemszerűen ezeket érdemes/lehet naplózni. Egész pontosan a táblákba való beszúrást(új adatok felvitele), módosítást és törlést lehet nyomon követni .

Fontos , hogy vagy a tábla minden mezőjét figyeli a rendszer , vagy mi magunk mondhatjuk ,meg mely mezőket figyeljen a rendszer.

A képen látható hogyan lehet beállítani mit figyeljen a rendszer és a három pontra kattintva lehet beállítani mely mezőket figyeljen , ha nem az összes mező opciót választottuk.

Fontos tudni , hogy miután minden beállítást elvégeztünk , újra kell indítani minden Dynamics NAV (Navision) klienst, hogy a változások mindenkinél érvényre kerüljenek.

 

Ezek után a menüben megtaláljuk a változás naplót is amiben a beállításoknak megfelelően már látható ki mikor milyen módosítást végezett. Értelemszerűen ezt a változás napló funkció elérését , jogosultságokkal lehet korlátozni (erről majd egy későbbi bejegyzésben szólunk).

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ellenörzés * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*
Írja be a szöveges dobozba a képen látható szöveget! Kattintson a képre ha , akarja hallani a szót!
Anti-spam image