Kategóriák

Microsoft Dynamics NAV (Navision) licensz optimalizálás (spórolás)

Biztos lenne erre jobb megfogalmazás is , de a lényeg ez , spóroljunk 🙂 .

Azaz használjuk ki jobban azt amink van.

 

Nézzük meg mit lehet tenni … Rögtön előre bocsátom , hogy a Dynamics NAV 2013-as verziójától másképpen kell spórólni :).

 

Tehát Dynamics NAV 2009 R2-ig , ún kétrétegú és háromrégetű architektúrát támogatott a Navision , azaz, a “vastag kliens” a gépünkön direktben matatott az SQL szerver adatai között  illetve volt még a 3. réteg az RTC kliensre aminél a kliens nem az SQL-hez csatlakozott hanem egy NAV szerverhez ami továbbította a kéréseit az SQL szerverhez. Ez úgy most is így van már csak a Dynamics NAV 2009-ben még minden RTC kapcsolathoz egy darab SQL Server (méghozzá nevesített kapcsolat) tartozott. Azaz a korábban elkészített Add-on-unk ami az SQL processeket nézte jól üzemelt.

 

A Dynamics NAV 2013-al azonban ez a helyzet megváltozott , egyszerűen azért, mert most már lehet ún. connection pooling-ot alkalmazni azaz SQL server kapcsolatokat megosztani több kliens közt.  Ez minden szempontból jó előrelépés de akkor mit csináljunk az Add-on-unkal illetve, hogyan fogom a licenszeimet optimalizálni  ?  Az add-on-t tessék kidobni az már nem használható. Viszont ne keseredjünk el a Microsoft segít rajtunk .

 

A Dynamics NAV server paraméterei között megjelent egy “Reconnect Period” paraméter amivel be lehet állítani mennyi “inaktív” idő után válassza le a klienseket.

Amint ez az üresjárati idő lejár akkor a következő üzenet jelenik meg a kliens oldalon (és persze egy másvalaki be tud lépni)

Azaz , már nem elérhető a szerver ,akarsz-e komám újra csatlakozni?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ellenörzés * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*
Írja be a szöveges dobozba a képen látható szöveget! Kattintson a képre ha , akarja hallani a szót!
Anti-spam image