Kategóriák

Fuvarköltség a Dynamics NAV-ban (Navisionben)

Nem csak a fuvar-, minden más, cikkmozgáshoz kapcsolódó közvetlen költség ráosztható a bevétjegyekre illetve szállítólevelekre a Navisionben, ezzel növelve a készlet értékét. Ezt a Dynamics NAV-ban (Navisionben) cikkmellékköltség hozzárendelésnek nevezzük, amelynek folyamatát az alábbiakban mutatjuk be.

Közvetlen költségek cikkekhez kapcsolását elvégezhetjük egy különálló bizonylaton vagy a cikke(ke)t tartalmazó könyvelt bizonylaton.

Első lépésként be kell paramétereznünk a cikkmellékköltségeket szolgáltatásként, a megfelelő áfabeállítással.

Vegyünk példának egy fuvarköltséget, amelyet két szállítólevélen szereplő cikkre osztunk rá utólag. Hozzunk létre egy új eladási számlát, töltsük ki a vevő és a számlázás adatait, majd a sorokba vigyünk fel egy Mellékktg. (cikk) típusú sort a megfelelő közvetlen költséggel, jelen esetben fuvarköltséggel. Rögzítsük a mennyiség mezőt és a nettó egységárat. Ezek aránya lényegtelen, írhatunk a mennyiség mezőbe 1-et és az összeghez a költséget, jelen esetben 5000 Ft-ot, vagy a mennyiséghez 5000-et, az összeghez 1-et, illetve bármilyen más arányban, arra figyeljünk, hogy a sor összege áfa nélkül mezőben a ráosztandó költség szerepeljen

Az adott sorok állva válasszuk a Sor –> Cikkmellékköltség hozzárendelése gombot.

Válasszuk ki azokat a szállítólevélsorokat vagy visszárubevétjegysorokat, amelyekhez kapcsolni szeretnénk a költségeket.

Ekkor még nem történik meg a hozzárendelés, ki kell választanunk, hogy mi alapján szeretnénk elvégezni a ráosztást: egyformán vagy a szállítólevélsoron lévő nettó összeg alapján arányosítva.

Ennek rögzítése után látható, hogy milyen arányban oszlik meg a költség az egyes szállítólevélsorok között. Az első sor eredeti szállítólevél során 120.000 Ft, a második sor eredeti szállítólevélsorán 5000 Ft szerepel. Ezen összegeknek megfelelően történik az arányosítás. Látható, hogy a teljes hozzárendelendő összeget felhasználtuk.

A számla könyvelése előtt és után nézzük meg a cikktétel változásait.

Könyvelés előtt a közvetlen költségek nélkül látjuk az adott bizonylatsor értékét:

Az eladási számla könyvelése után hozzáadódik a ráosztott fuvarköltség, a mellékköltség hozzárendelés ablakban feltüntetett arányosítás alapján:

 

Beszerzési oldalon ugyanígy történik a folyamat.

 

Amennyiben pl. az alvállalkozói költségeket szeretnénk ráosztani az eladási szállítólevélsorokra.  Microsoft Dynamics NAV-ban (Navision-ben) erre is van lehetőségünk. A beszerzési számlán lévő mellékköltség soron állva nem csak bevétjegysort és beszerzési visszárusort, de szállítólevélsort és eladási visszárusort is kiválaszthatunk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ellenörzés * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*
Írja be a szöveges dobozba a képen látható szöveget! Kattintson a képre ha , akarja hallani a szót!
Anti-spam image