Kategóriák

Cash flow modul a Dynamics NAV (Navision)-ban – 1. rész

A Dynamics NAV a 2013-as verziójától kezdve tartalmazza a cash flow modult. Erről fog szólni a mai bejegyzésünk.

 

A vállalat pénzügyi helyzetének pontos megállapításához nélkülözhetetlen a pénzáramlás megértése, hogy biztosíthassuk a társaság fizetőképességét.

Ha ismerjük a vállalat pénzügyi helyzetét, akkor azt is tudjuk, hogy a társaság képes-e időben teljesíteni kötelezettségeit.

Az előrejelzett bevételekből és kiadásokból a program kiszámolja az esetleges hiányt vagy többletet, ez alapján meghatározható, hogy milyen korrekciós intézkedésre (pl. hitelcsökkentés) van szükség, ezzel segítve a döntéshozók munkáját.

Különböző cash flow terveket hozhatunk létre. A terv elkészítésekor integrálhatjuk a főkönyvben található tételeket. A beszerzési részleg szolgáltatja az esedékes követeléseket, míg az eladási részleg a még nyitott követeléseket. A tárgyi eszközök tervezett beruházását, valamint tervezett kivezetését is rögzíthetjük. Ezeken felül egyéb befolyásoló tényezőket, ún. kézi bevételeket (pl. bérleti díj, pénzügyi kamat) és kiadásokat (pl. hitel, tervezett befektetés, prémium kifizetés a munkavállalóknak) is rögzíthetünk a tervben. Ezeket a kézi bevételeket és költségeket tervezhetjük egy meghatározott időtartamra és használhatjuk ezeket a likviditás kiszámításánál.

A Microsoft Dynamics NAV cash flow moduljában egyszerre több cash flow előrejelzést is létrehozhatunk párhuzamosan. Például minden hónapban újból kiszámíthatjuk a készpénzforgalmát, és az értékeket történetként menthetjük.

A cash flow legfontosabb jellemzője a cash flow számlatükör, ahol a cash flow előrejelzés tételei regisztrálva vannak. A cash flow számlatükör beállításai némiképp hasonlóak a főkönyvi számlatükörhöz.

Cash flow számlatükör beállítása: Példa: Idén februárban egy nagyobb hitel felvételét tervezi, mert nagyobb beszerzésekre lesz szükség. Ehhez hozzuk létre a cash flow számlatükörben a 0090 Hitel cash flow számot. Ennek beállításaiban válasszuk a tétel típust, valamint a forrás kézi cash flow bevétel lesz

Cash flow beállítás: Ahhoz, hogy az egyes tételek a megfelelő cash flow számlákra kerüljenek, be kell paramétereznünk a modult, mely cash flow számlákra kerüljenek a cash flow követelések, kötelezettségek, nyitott eladási és beszerzési rendelések, szolgáltatások, valamint a tervezett BE beszerzési/eladási tételek.

 

A következő részben pedig jön a lényeg – segítünk a paraméterezésben is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ellenörzés * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*
Írja be a szöveges dobozba a képen látható szöveget! Kattintson a képre ha , akarja hallani a szót!
Anti-spam image